

Hamsterlarda cinsiyetin belirlenmesi, anüs-vulva anüs-penis arasındaki uzunluğu ve genital çıkıntının büyüklüğüne göre yapılmaktadır. Her ikisi de erkekte dişiye nazaran daha büyüktür. Dişide 6.-7. günde meme bezleri gelişmeye başlar.

Nezle ve grip :
Tümörler-Kanserler :
Stres :
Şok :
Böbrek Hastalıkları :
bilinen kronik nefrozis’tir.
Bu hastalıkta böbrekler büyür ve idrarda çok miktarda protein bulunur. Düşük protein içeren
diyetlerle beslenme uygulanması, vücuda giren kalori miktarının azaltılmasıyla hastalık kontrol
altına alınabilir. Bu hastalığın yanı sıra hamster’larda "amyloidosis" olarak bilinen ve
böbreklerde protein birikmesine bağlı böbrek fonksiyonlarının azalması da sık olarak karşılaşılan
bir böbrek rahatsızlığıdır. Bunlara ilave olarak değişik tümörlerin böbreğe yerleşmesiyle de
hamster’larda böbrek hastalıkları ortaya çıkabilmektedir.
Hamster’larda böbrek hastalıklarının en göze çarpan belirtileri şunlardır:
- Depresyon ve halsizlik
- İştahsızlık
- Aşırı su içme ve çok miktarda idrar yapma
- İdrar yapma sırasında zorlanma ve ağrı belirtileri
- Kilo kaybı
uzatacaktır.
Bit-Pire :
İshal :
Diş Sorunları :
Tırnak Sorunları :
Yaralanma :
Wet Tail(Islak Kuyruk) :
Önerilen Bağlantılar :
Hamster'ımızı yıkasak hasta olur mu ?
Hastalıkları önlemek için nasıl temizlik yapmalıyız ?
Hamster alırken hasta olduğunu nasıl anlarız ?
Hangi yiyecekler hamster'ımızı hasta eder ?
Kafes temizliğiyle hastalıklar nasıl önlenir ?

Taban malzemeleri
Kafeste kullanılan taban malzemesi çok önemlidir. Hamster kokusu ile yaşadığı alanı işaretler. Kafesi çok sık temizler iseniz bu kokunun yok olması onu yuvasına yabancılaştırır ve strese sokar. Bu yüzden dışkıyı hızla kurutacak, kafesi uzun süre sağlıklı tutacak taban malzemesi kullanılmalıdır.
Sıkıştırılmış Talaş
Sıkıştırılmış talaş kafes tabanına yayıldığında rahat ve temiz bir ortam sağlar. Özel olarak, hiçbir kimyasal madde ile temas etmemiş beyaz çamdan üretilmiştir. Sıkıştırılmış olduğu için uzun süre kullanılır, ekonomiktir.
Ayrıca ;
Petshop'larda kafes için koku gidericiler satılmaktadır. Bunları da kullanabilirsiniz.

Eğer Yavru bir hamster değilse ;
* Eşini kabullenmeye bilir . Olası bişeydir .
* Birbirlerine zarar verebilirler
* Ölüm ile de sonuçlanabilir.
* Ancak her eş kabullenmeyecek diye bir kayde yoktur.
Eğer yavru bir hamster alınıcaksa ;
* Çift alınıp yavru iken alıştırılabilir . Ayırmadığınız sürece üremelerine engel olunamaz
* Eğer tek hamster almayı düşünüyorsanız , dişi tercih edilmeli . Erkekler çiftleşmek isterler . Bu yüzden agrasif ve sinirli olabilirler . Bunun da getirdiği sağlık problemleri olur.

- Dişinin ilk doğumudur, dişi tecrübesizdir.
- Yavrular sakat veya cılız doğmuştur.
- Dişi korkutulmuş veya rahatsız edilmiştir.
- Dişide yetersiz beslenmeye bağlı vitamin ve mineral eksikliği vardır.
16.günden sonra yavruların gözleri açılır. Annelerinden yeni ayrılan yavrulara, nispeten yumuşak meyve ve sebzeler ilk besin olarak verilebilir. Bunun yanında haşlanmış yumurta, haşlanmış et, peynir, yavrunun gelişimi için gerekli hayvansal proteinin sağlanması için de faydalıdır.


Yavrular yeni doğduklarında gözleri ve kulakları kapalıdır, tüyleri yoktur, yaklaşık 2-2,5 cm. boyundadır. 10 günlük yaşa gelince yumuşak yiyecekleri kemirmeye ve kafes içinde dolaşmaya başlarlar. Bu dönemde hala gözleri kapalıdır, gözleri 16 günde açılır.

Hamster çok meraklı bir hayvandır, herşeyi heryeri keşfetmek ister. Oyun oynamayı ve saklanmayı çok sever. Hamster temiz bir hayvandır, kafesinin ve evinin devamlı temiz

Hamster'lar doğal olarak gündüz uyuyup gece faal olan hayvanlardır. Direkt güneş ışığını yada parlak ışığı sevmezler. Eğer hamsterinizi gündüz sevmek istiyorsanız onu yavaşça uyandırın ve uyanır uyanmaz elinize almayın. Birkaç dakika iyice ayılması ve ışığa alışması için bekleyin. Çünkü hamsterler çok derin uyurlar ve uyandıklarında çok sinirli olurlar. Hamsterinizin sinirli olduğunu kulaklarını geriye yatırmasından anlayabilirsiniz. Hamster çok güçlü bir sahiplenme iç güdüsüne sahiptir. Kafesine yuvasına ve aksesuarlarını sahiplenir. Onlara diğer hamsterları ve hatta sahibinin ellerini bile yaklaştırmak istemez . Kafes dışında çok uysal, oyuncu ve sevecen olan bir hamster kafes tellerinden içeri parmaklarınızı soktuğunuzda sizi ısırabilir. Bu sahiplenme duygusu dişilerde daha güçlüdür.
Diğer bütün kemirgenlerde olduğu gibi hamster'larında koku alma duygusu çok gelişmiştir, dünyayı burunlarıyla algılarlar. Anne hamster yavrularını kokuları sayesinde tanır. Bu nedenle emziren bir annenin yavrularına kesinlikle dokunmayın, anneyi rahatsız etmeyin ve onu tamamen sessiz sakin ortamda yalnız bırakın. Eğer yavruyu elinize alırsanız elinizin kokusu yavruya geçecek ve anne yavrusunu tanıyamayacaktır. Sonuçta onu bir yabancı zannederek ya öldürür yada yuvadan atar. Erkek hamster'lar yalnız yaşamayı tercih ederler, aileye katılmazlar. Erkek hamster'lar kendi yavruları dahi olsa genelde yavruları ya öldürür ya da yuvaya yaklaştığı için dişi tarafından öldürülür. Hamster her ne kadar insanla çok iyi anlaşsa da kendi türüyle geçinemeyen yalnızlığı seven bir hayvandır. Hamster, kışları soğuk geçen bir iklim bölgelerinde iki ay kadar kış uykusuna yatar. Ancak evde baktığımız hamster'lar standart oda sıcaklığı koşullarında kış uykusuna yatmayacaklardır.

Hamster her yönüyle uygun bir pet hayvandır, bakımı beslenmesi ve barınması çok fazla özen gösterilmesi gerekmeyen konulardır. Hamster kendisi ucuz olduğu gibi barınması için de alacağınız kafes ve birkaç küçük aksesuar da pahalı değildir. Hamster özellikle küçük çocuklar için çok uygun bir pet hayvanıdır. Arka ayaklarının üzerinde kalkmaları, ön ayaklarını el gibi kullanıp yiyeceğini tutarak yemeleri, ilginç akrobatik hareketleriyle sahiplerine eğlenceli vakitler geçirtirler. Birçok evcil hayvanın aksine çocukların ellerine alıp oynamasına, sıkıştırmasına tahammül ederler.
Hamster hastalıklara çok dayanıklı bir hayvandır. Özel bir bakıma da (tüylerin taranması, yıkanması vb.) ihtiyaçları yoktur. Diğer pet hayvanlarıyla her gün ilgilenmek gerekirken, hamster birkaç günlüğüne yalnız bırakılabilir.
Ayrıca Hamster'lardan insanlara geçebilen bir hastalık bildirilmemiştir.
Tüm bu özelliklerinden dolayı hamster tüm hayvanseverler için uygun bir pet hayvandır.

YAŞ: Hamster yavruları 4-5 haftalıkken annelerinin yanından ayrılır. En iyisi annesinden yeni ayrılmış, yavru bir hamster almaktır. Yavru hamsteri insana alıştırmak , sevip okşamaya alıştırmak çok daha kolaydır. Bunun yanında hamsterin ortalama ömrü 3 sene kadardır. Kısa ömürlü bu sevimli hayvanı ne kadar gençken alırsanız onunla daha uzun süre birlikte olabilirsiniz.
CİNSİYET: Dişi veya erkek her ikisi de iyi birer pet hayvanı olarak beslenebilir. Ancak dişiler östrus sikluslarının yumurtlama dönemlerinde (kızgınlık dönemi) sinirli ve hırçın olabilirler ki bu dönem her 4 günde bir tekrarlanır. Bu dönemde dişi hamster onu tutmanıza, sevmenize izin vermeyebilir ve hatta ısırabilir.Bu yüzden erkekler daha uysal pet hayvanları olarak kabul edilebilir.
DIŞ GÖRÜNÜŞ: Alacağınız hamster yaklaşık 55-60 gr. ağırlığında olmalıdır. Bu, genç, kendi başına beslenebilecek yaşa gelmiş bir hamsterin ağırlığıdır. Daha hafif ise bu, ya kendi başına beslenemeyecek kadar ufak bir yavru veya sağlık problemleri nedeniyle zayıf düşmüş bir hamsterdir.

EVCİLLEŞTİRME
Baştan anlaşalım hamsterınızı elinize alıp mıncıklayıp, sıkıştırıp etmeniz hem onun kısa ömrünü daha da kısa yapacak hem de size olan güvenini kaybetmesine yol açacaktır. O yüzden şunu bilin ki öncellikle hamster elinizdeyken ona özen gösterin.
4-9 haftalık bir hamster evcilleştirmek için idealdir. Yavru hamster sahibine çabuk alışır. İlk 3-4 gün yerine alışması için onu yalnız bırakın ve elinize almayın. Onunla konuşun böylece sesinizi tanıyacaktır. Yemini her akşam üstü kafes tabanına kendi elinizle koyun. Birkaç gün sonra yemi koyduktan sonra hamster yemini yerken elinizi yakınlarda tutun. Daha sonraki günlerde yemi elinizden sunun. Elinize korkusuzca binmeye başlayınca diğer lelinizle sırtını okşayabilirsiniz. Elinize alıştıktan sonra ellerinizde ve kollarınızda yürütebilirsiniz. Ayrıca onu her elinize aldığınızda biraz sevdiği yiyeceklerden verirseniz bu iş onun daha da hoşuna gidecektir.
Hamsterınızı taze birşeyleri elinizle yedikten hemen sonra elinize almayın. Örneğin elma yedikten sonra onu elinize alırsanız görme duyusu pek de iyi olmayan hamsterınız elinizden bir ısırık alabilir.
Özellikle Küçük çocuklar onları ellerine alırken sıkıp incitmemeleri konusunda dikkat ederseniz ciddi sakatlanmaları da önlemiş olursunuz.
Elinizde tutması en kolay olan syrianlardır. Dwarflar çok küçük, robolar ise hem küçükhem de çok hareketlidirler.Tabii ki bir hamstera takla atmayı, pati vermeyi öğretemezsiniz; ama ona ayağa kalkmasını öğretebilirsiniz. Yapacağınız şey çok basit; ilk aşamada bir kelime belirleyin “kalk” tek heceli olduğundan bence en uygunu. Ardından hamstera bu kelimeyi bir kaç kez söyleyerek alması için ayağa kalkması gerekecek kadar yükseğe elinizle yem tutun. Bir yandan da “kalk” demeye devam edin. Yemeği almak için kalkacaktır. Bu işlemi bir hafta sürdürün.
Gelecek hafta yemek yerine bir kaç gün parmak tutun ve artık yemeksiz yapmaya başlayana kadar bu alıştırmaları tekrarlayın. Bir süre sonra hamsterınız “kalk” dediğinizde kalkacaktır. Ama arada bir de kalktığında yemek vermeyi unutmayın ki umudu sürsün.

Hamster kendi bakımını kendi yapar. Kendini yalayarak bütün tüylerini tertemiz ve pırıl pırıl yapar. Çok temiz ve bakımlı bir hayvandır. Kesinlikle onu duşta ya da herhangi sulu bir ortamda yıkamamalıyız ve fön makinasıyla kurutmamalıyız. Çünkü fön makinasıyla kuruttuğumuz zaman bir rüzgar uygulamış oluyorsunuz. Bu yüzden çok çabuk üşütüp, hasta olabilir. Soğuk algınlığına kapılabilir. Bu yüzden hamster'ınızı kesinlikle yıkamıyorsunuz.













Yüzlerce çeşit ve tipte hamster kafesleri vardır. Bir hamster kafesi alırken dikkat edilecek noktalar şunlardır :
2-) Hamster kafesi yatay aperatiflerden oluşmalıdır. Bu onun tırmanma yeteneğini geliştirir.
3-) Hamster kafesi içinde hamster çarkı şarttır. Uyanık olduğu zaman zamanının büyük bir bölümünü bu çarkta koşarak geçirir. Bu onun gelişmesini sağlar ve yediklerini sindirmesini sağlar.
4-) Hamster kafesi içindeki evi mümkünse kapalı olmalıdır. Yani çatılı şirin bir ev. Hamster böyle kapalı bir yerde uyurken kendini güvende hissedicektir.
5-) Hamster kafesi içinde bulunan oyuncaklar onun eğlenmesini sağlayacaktır. Böylece hamster'ınız mutlu olacaktır.
Önerilen Bağlantılar :
Hamster yaşam alanı koşulları nelerdir ?
Kafes temizliği nasıl yapılmalıdır ?
Aynı kafeste birden çok hamster beslemek sakıncalı mıdır ?

BESLEME PROGRAMI
Kuru kalıp veya pelet şeklinde, en az % 16 HP içeren ticari bir mama (rat veya fare yemi de olabilir) temel yiyeceği oluşturur. Buna az miktarlarda ticari tohum karışımları veya kuru, şekersiz kahvaltılık tahıllar, buğday ekmeği, pişirilmemiş makarna, pişmiş piliç, ton balığı, peynir, taze, meyve ve sebzeler ek olarak verilir. Sebze ve meyveler, pestisit kalıntılarından ve muhtemel bakteri bulaşıklıklarından korunmak için iyi yıkanmalıdır.
Hamsterlar günde yaklaşık bir yemek kaşığı kadar pelet yem, az miktarlarda taze yiyecekleri tüketebilir. Cüce hamsterların metabolizması daha hızlı olduğu için onlara da yaklaşık aynı miktarda yiyecek sunulur. Yem tüketimindeki dalgalanmalar hesaba katılarak, mama kabına daha fazla karışık kuru yem konur, hayvanın tercihine bırakılır. Az miktarlarda taze meyve ve sebzeler en azından haftada 2-3 kere verilmelidir.
Bütün yiyecekler devrilmeyecek ağır seramik kaplarda verilir. Bu kaplar içine altlık veya gübre giremeyecek şekilde yüksek olmalıdır. Su ucunda eğri kamışı olan tüp suluklarda sağlanır. Tüpün ucunun bütün hayvanların, özellikle yavruların (1 haftalık) ulaşabileceği kadar aşağıda olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca çok küçük yavruların bu tip suluklardan suyu içebilecek kadar güçlü olup olmadığına da dikkat etmek gerekir.
Hamsterınızı dengeli bir diyetle besliyorsanız devam ettirin, yiyecek eklemeleri veya değişiklikleri sindirim problemleri yaratabilir.
Yenmemiş tane yemler günlük olarak temizlenmeli ve yenisi ile değiştirilmelidir. Artık tane yemler israf olmasın diye yabani kuşlara, sincaplara verilir.
Örnek besleme programı :
Esas diyet: Mama kasesinin ¾’ü pelet yemle doldurulur.
Sebzeler: Bir tatlı kaşığı doğranmış havuç, pazı yaprağı, kara lahana gibi sebze
Meyveler: Haftada iki kere bir tatlı kaşığı ince doğranmış elma veya muz
Yulaf unu: Lif kaynağı olarak her gün bir tutam yulaf unu
İlaveler: Hayvanın dişlerini bilemesi için sert, gevrek, çekici bazı ilaveler yapılır.
Su: Her gün taze ve temiz su

HAMSTER BESLEME
Hamsterlar doğal hayatlarında omnivordur, bitkileri, üzerindeki tohumları, meyve ve böcekleri yiyerek beslenirler. Bir hamsteriniz varsa onun yemeyi çok sevdiğini bilmeniz gerekir. Evciltilmiş ve önüne konan pek çok şeyi yeseler dahi, hamsterler vahşi ataları gibi yaşam tarzına, içgüdülere, metabolizmaya ve besin maddesi ihtiyaçlarına sahiptir. Hamsterinizin sağlıklı ve mutlu olmasını istiyorsanız ona seçebileceği çeşitli yiyecekleri sunmanız gerekir.
Yemleme zamanı ile ilgili iki teori vardır, sabah veya akşam. Bazıları akşam uyanıkken yem verilir derken bazıları sabahları verilmesinin daha iyi olduğunu savunmaktadır. Araştırma sonuçları hamsterların günü uyuyarak geçirmediğini göstermiştir. En az iki saatte bir uyanıp yemden bir parça yemektedir. Vahşi hayatta da gece gezip yiyecek arayan bu küçük hayvan, gece boyunca topladıklarını yuvada biriktirerek gün boyunca yemektedir.
Hamsterlar yediklerini yanaklarındaki keselerde depolar, ardından yuvalarında ön patileri yardımıyla boşaltırlar.

Hazır mamalar :
Hamster beslemede hamsterlar için özel hazırlanmış, bulunamadığı takdirde rat peletleri, ilave yiyecek olarak yonca peletleri kullanılabilir. Öncelikle iyi ve bildik bir hamster yemi seçilir ve devam ettirilir. İki farklı marka karıştırılarak da kullanılabilir. Sonra bu pelet yemlere çeşitli ilaveler yapılır.
Ev hayvanı dükkanlarında kutuda veya torbalarda pelet yem, tahıl-tohum karışımı, pelet-tahıl-sebze karışımı şeklinde hamster mamaları satılmaktadır. Bu yemler önemli miktarlarda tohum içermektedir ve bunlar yağ bakımından zengin tohumlardır. Yani iyi şartlarda tutulmazlarsa acılaşırlar ve besin değeri kaybederler. Buna ilaveten hayvanı yağlandırabilirler. Bu tip yemler ticari rat veya fare yemlerine destek olarak verilmelidir.
Kuş tohumu karışımı: Muhabbet kuşu ve kanaryalar için satılan tohumlar ideal bir katkıdır. Bunlar ya tane yeme karıştırılır ya da haftada bir kere bir çay kaşığı verilebilir.
Hamster beslemede kullanılabilecek tahıllar ve tohumlar; ayçiçeği tohumları, mısır, yulaf, arpa, buğday, pirinç, sade ve şekersiz mısır patlağı, karpuz çekirdeği, susam, bal kabağı çekirdeği gibidir. Haşlanmış pirinç, haşlanmış makarna, pişmiş ya da haşlanmış patates de verilebilir.
Sebze ve meyveler :
Günlük diyetin çeyreğini sebze ve meyveler oluşturabilir. Çok fazla verilirse hamster ishal olabilir. Ayrıca yuvasında saklayacağı bu yiyecekler bozulup, sağlıksız bir ortam yaratabilir. Az miktarlarda verilmesi çok yararlıdır. Günlük olarak, en az iki çeşit sunmanız yeterli olabilir. Biri yeşil sebze, biri de yeşil olmayan sebze veya meyve.
Sebzeler: Bezelye, ıspanak, brokoli, havuç ve havuç yaprakları, mısır, kabak, çok az marul, vs
Meyveler: Yaban mersini (farelerin ömrünü uzattığı kanıtlanmıştır), muz, çilek, elma (çekirdekler verilmemeli), armut, şeftali, kavun, karpuz gibidir.
Hayvansal kökenli yiyecekler:
Hamsterlara protein kaynağı olarak haşlanmış tavuk, pişmiş yumurta sarısı, yağsız sade yoğurt, yağsız peynir, balık gibi yiyecekler verilebilir.
Yumurta: Hamsterlar iyi pişmiş lop yumurtayı severler, yumurta protein bakımından zengindir. Özellikle gebe dişiler ve yavrular için iyidir. Ancak yumurta ara sıra verilen bir ilave olmalıdır. 24 saat içerisinde yenmeyen yumurta kafesten alınmalıdır, çünkü bozulmaya başlar.
Balık karaciğer yağı: Vitamin A ve D bakımından zengindir, haftada bir tane yemin üzerine birkaç damla ilave edilir. Balık yağı içeren hazır yavru yemleri de bulunabilir.
Et :
Et verme, tartışmalı bir konudur. Bazıları etin kannibalismusu tetiklediğine inanmaktadır. Düzenli olarak et veren bazı yetiştiricilerin hiçbir zaman kannibalismusa rastlamadıklarını bildiren raporları da bulunmaktadır. Et olarak bir parça sığır veya koyun eti (domuz etinden sakının), konserve köpek maması veya kurtçuk verilebilir.
Tavuk gibi yiyecekleri haftada 2 kere vermeniz yeterli olacaktır. Çok küçük, gebe ya da hasta hamsterlara haftada 4 kere az az verebilirsiniz.
Süt: Sütün nasıl verileceği problem olmaktadır. Ilık havalarda çabucak ekşir. Gebe dişiler, yavrular ve hasta hamsterlar dışında süt nadiren kullanılır. Mama kabında ekşimiş süt kalmamasına dikkat edilmelidir.
İlaveler :
Hazır dengeli mamalardan yediriyorsanız su ile vitamin eklemeye gerek yoktur. Pişmiş yiyeceklerin üzerine az miktarda ilave edilen zeytin yağı, deri ve tüy sağlığı için iyidir.
Maya; B grubu vitaminlerinin iyi bir kaynağıdır, haftada bir kere bir tutam maya (bira mayası değil) verilir. Pet dükkanlarında satılan maya tabletlerinden haftada bir kere yarım tablet (sarımsaklı olmamalı, sarımsak hamsterlerin böbreklerini zorlar) şeklinde de verilebilir.
Sakıncalı yiyecekler:
Turunçgiller, ananas, kivi, domates, soğan, sarımsak, patlıcan, domates yaprağı, acı biber, aysberg marulu, elma, vişne ve turunçgil çekirdekleri, şeker, çikolata, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler, çiğ tavuk ve balık gibi yiyeceklerin hamstera verilmemesi gerekir.

- Geceleri aktiftirler.Bu yüzden gündüzleri uyuma ve dinlenme zamanıdır.Gündüzleri rahatsız edilmemelidirler.
- Alışkanlıklarına çok bağlıdırlar.
- Koku alma duyuları gelişmiştir.Sahibinin kokusunu bilirler.
- İşitme duyularıda çok iyidir.Yüksek sesli yerlerden hoşlanmazlar.
- Görme duyuları zayıftır.Bu yüzden ona ani yaklaşımlardan uzak durulmalıdır.Kendisine bir saldırı olarak kabul ederler.
- Koku bezleri kalçalarında lokolize olmuştur.Bu bezler ile çevresini işaretler.
- Kazmayı çok severler.Doğada da yuvalarını toprağı kazarak oluşturdukları için onlara bir kutu içeresine toprak koyarsanız çok güzel zaman geçireceklerdir.
- Uzun mesefe koşma ihtiyacı duyarlar.Bu yüzden kesinlikle koşması için çark alınmalıdır.
- Ağızlarının içindeki keselerde yem depolama eğilimindedirler.
- Kafeslerinin içinde de uygun yerlere yem stoğu yaparlar.
- Tek başlarına yaşama eğilmindedirler.Başka hamsterlar ile anlaşamazlar.
Evde yaşayacak olan Hamsterin güvenli, temiz bir yere ihtiyacı vardır. Bu yer paslanmaz çelikten, plastikten veya cam plastikten oluşan kafesler olabileceği gibi cam akvaryumlarda olabilir.60x45 cm boyutlarında 30 cm yüksekliğinde bir kafes tek bir Hamster için yeterlidir. Önemli olan diğer bir hususta bu yaşama ortamının temiz tutulması ve zaman zaman dezenfekte edilmesidir. Haftada bir kafesin yemek artıklarından ve diğer pisliklerden temizlenmesi gereklidir. Yattığı ve uyuduğu yerinde her zaman temiz olması şarttır. Egsersiz yapmaktan çok hoşlanır. Evcil hayvan mağazalarında rahatlıkla bulabileceğiniz Hamsterlara özel içinde plastik boru ve Hamsterların hareket etmelerini sağlamak amacı ile dizayn edilmiş tekerlek ve bisikletler Hamsterınızın evde iyi vakit geçirmesini sağlayacaktır. Boş bir tekerlek dışında , boş makaralar, ceviz kabuğu gibi oyuncaklar sağlamak önemlidir.Eğer olanak varsa ona içinde oyun sahası bulunan bir kafes sağlamak en iyisidir.Yani kafesin bir bölümünde kum alanı bulunmalıdır. Bu kumun Hamsterin istediği gibi eşebileceği ve içine girebileceği miktarda bulunması önemlidir.
Başka bir yere üzerine tırmanabilmesi için dallanmış bir büyük dal parçası konması oyun zevkini tatmin edecektir.
Hamster tahtanın direnci ne olursa olsun, tahtadan yapılan bütün eşyaları parçalayabilir. Bunun için kalacağı yer tel bir kafes olmalıdır.Kafesin telleri horizantal olursa küçük kemirici bunları merdiven gibi kullanarak tırmanma duygusunu tatmin eder. Kafesin tabanına emici bir yataklık veya bataklık kömürü ve kum karışımı serilmelidir. Hamster pisliğini daima kafesin aynı bölgesine yapar. Bundan dolayı kafesi temizlemek kolaydır. Hamster gibi uzun süre uyuyan küçük bir hayvan için yatacağı yer çok önemlidir. Kazılmış bir yerde uyuma içgüdüsünü tatmin etmek için ona buna uygun bir yer hazırlamak iyi olur. Bunun için minyatür bir ev hazırlamak ihtiyacı karşılar.
Kafesin içine kağıt parçası , yonga,yün ipliği gibi uygun birkaç materyal konursa küçük kemirici bununla ona hazırlanan evi süsleyecektir.Bütün bu eşyayı evine taşıması için oldukça zaman gerekir. Bu işlemi ancak yatağı yeterince yumuşak olduğu zaman bırakır.
Hamsterin hikâyesi 1930 yılında, Hebrew Üniversitesi Zooloji Dalı öğretim üyelerinden Prof. Jerusalem'in bir dişi hamster ve 12 yavrusunu Suriye yakınlarında bir kasabada bulmasıyla başlamıştır. Aynı üniversitede görevli Dr. Ben Menahem bu yavrulardan 2 dişi ve bir erkeği alarak üretmiştir. Böylece insan eli altında üretilen ilk hamster yavruları elde edilmiş oldu. Dr. Menahem'in sahip olduğu bu hamster ailesi, bu gün tüm dünyadaki evcil hamsterlarin atası olarak kabul edilmektedir. Bu genç yavrular 1931 yılında bilimsel ve tıbbi araştırmalarda kullanılmak üzere Amerika ve İngiltere'ye gönderildi.
Orijinal hamster, yani değişik renk ve tüy varyeteleri elde etmek amacıyla üretilmeye başlanmadan önceki hamster, kısa, yumuşak tüylü ve sarımsı kahve rengiydi. Sırtında ve yanaklarında siyahımsı lekeler vardı ve karın bölgesi gri-beyaz renkteydi. Şu anda pet hayvanı olarak evlerde beslenen, değişik renk ve tüy uzunluğu olan hamsterlar sonradan yapılan selektif üretim çalışmalarıyla elde edilmiştir.